Foto 1 - Hang naar totale controle_Erik Bosma

HANG NAAR TOTALE CONTROLE

Mijn voetbalcarrière mag geen naam hebben, maar dat heeft me er niet van weerhouden om, toen mijn oudste zoon vier jaar geleden op voetbal ging, een pupillentrainer cursus van de KNVB te volgen. Een jaar later een Wiel Coerver clinic en de opleiding TC III. Inmiddels ben ik, naast mijn kunstenaarschap, ruim drie seizoenen voetbaltrainer bij de Utrechtse voetbalclub Elinkwijk.

Moderne coaches, of ze nou Louis van Gaal, Frank de Boer, Pep Guardiola of José Mourinho heten, ze hebben […] de drive om niets aan het toeval over te willen laten. Ze prepareren hun teams met oog voor detail en een hang naar totale controle.

Sjoerd Mossou, AD.nl
19 november 2014

Het begint met het samenstellen van een selectie. Maximaal 16 spelers waaronder twee doelverdedigers. Eenmaal de knopen doorgehakt volgt een ouderbijeenkomst waarin wordt verteld wat zij van mij kunnen verwachten en ik van hun. Inventariseren van het materiaal; 16 ballen, 8 oranje- en 6 groene hesjes, 40 nieuwe hoedjes in de kleuren wit, blauw, geel en oranje. Pak printpapier in de aanbieding bij de Dirk. Eerste A4-tje. Maandag 13 augustus 2012. Aanwezig […], afwezig: Nidal el Allali (ziek). Warming up (max. 12 min), oefenvorm balaanname en traptechniek, positiespel 3:3 plus 2 (4 x 3 min.) en een afsluitende partijvorm 4 tegen 4 (lijnvoetbal). Tweede A4-tje. Dinsdag 14 augustus 2012. Aanwezig […], afwezig: Nidal el Allali (ziek), Melvin Lamens (enkelblessure). WU, balaanname en traptechniek (Y-vorm), 1:1 (omschakeling), teamtactische partijvorm. Derde A4-tje. […]. Vierde A4-tje…

Controle is geen wantrouwen. Ieder mens heeft wel een beetje controle nodig.

Louis van Gaal in Collegetour
11 november 2010

Drie voetbalseizoenen lang in beeld op meer dan 400 A4-tjes; de controle van een jeugdvoetbaltrainer. Het A4-tje dat me houvast biedt. Training na training, wedstrijd na wedstrijd. Alles gebeurt aan de hand van dat A4-tje. Het uitzetten van de hoedjes voorafgaande aan de training, de opstellingen en wedstrijd-besprekingen, ziekmeldingen, spelers die zijn geschorst of te laat komen.

Foto 2 - Hang naar totale controle_Erik Bosma

Wat als mijn A4-tje verregent en de namen niet meer leesbaar zijn, wat als bij het rennen over het veld mijn A4-tje uit mijn broekzak valt, wat als mijn A4-tje nog thuis op de keukentafel ligt? Dan slaat de twijfel toe, ben ik verloren en verlies de controle.

Erik Bosma

Beeldend kunstenaar
Jeugdvoetbaltrainer (in mijn vrije tijd)